8 UR SV. ANE 2023

8 ur Sv. Ane je dogodek, ki ga že drugo leto zapored organizira ŠD Klub ponosnih posameznikov, morda bolj poznan kot organizator tradicionalnega Ribn´ca traila.

Vzpon poteka od kozolčka v Dolenjih Lazih po pohodniški poti do cerkvice pri Sv.Ani, priljubljeni izletniški točki Ribničanov. Pot je dodatno označena z zastavicami in je tudi edina uradno dovoljena pot za udeležence prireditve.

Napotki organizatorja so zelo jasni in natančni. Krajšanja ali odstopanja od označene trase niso dovoljena. V tem primeru se rezultat ne prizna. Štejejo se vsi vzponi do vrha, ki so zabeleženi na kontrolni točki pri cerkvi. Dodatni kontrolni točki sta še pri kozolčku – spodnja kontrolna točka in vmesna kontrolna točka pri Seljanu.

Štart je ob 8.uri, zadnji vzpon mora biti opravljen najkasneje do 16.ure

Letošnji dogodek je bil drugo soboto v marcu. Izbira termina ni naključna, saj v tem času še ni ostalih tekem. Tekači pa po zimskem predahu radi preizkusijo svoje moči in ocenijo pripravljenost pred prihajajočo sezono tekov.

Med prijavljenimi tekmovalci zato ni manjkalo znanih imen:

  • Nataša Robnik (3. mesto na Sparthatlonu v Grčiji 2019, državna prvakinja v teku na 12 in 24 ur),
  • Luka Videtić (državni prvak v teku na 12 in 24 ur in organizator 24-urnega teka v Kopru SLO24 RUN)
  • Mirko Miklič (večkratni udeleženec Sparthatlona v Grčiji ter letošnji udeleženec teka Bad Water 135 – Dolina smrti USA)
  • Sobočan Anže (eden najboljših slovenskih trail tekačev med drugim zmagovalec Ultra trail Vipavska dolina 2022 (170 km)
  • Klemen Boštar in Maja Rigač (slovenska ultramaratonca in organizatorja 12-urnega teka v Kranju SLO12 RUN)
  • Peter Macuh, veteran in legenda slovenskega teka, eden petih, ki je pretekel vse ljubljanske maratone
  • In seveda naš lokalni ultra tekač Boštjan Schönlieb

Organizator je določil tudi limit števila tekmovalcev. 70 mest je bilo hitro zapolnjenih. Interesentov je bilo še veliko več, predvsem med lokalnim prebivalstvom, ki so s prijavami čakali do konca. Žal se teka niso mogli udeležiti, saj so bila šrtartna mesta 100-odstotno zasedena že kmalu po odprtju prijav.

Tekma je bila zelo zanimiva, dosežen je bil tudi nov rekord. Anže SOBOČAN, je v 8 urah opravil kar 11 vzponov, za 12. mu je zmanjkalo le slabih 10 minut. Njemu gre tudi zmaga za najhitrejši spust.

Z najhitrejšim vzponom pa se lahko pohvali Uroš Avgustinčič, sicer redni udeleženec Ribn´ca traila, ki nosi tudi rekord najhitrejšega na Ruk´ n Ano v okviru traila.

Aktiven dan, preživet v naravi Ribniške doline, zadovoljni obrazi tekmovalcev, prijazni prostovoljci so tisto, kar na koncu šteje. Foto utrinki pa povedo več kot besede.

A.K

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja